4.5.12

El govern dels de baix


[Article publicat a EL 9 NOU el 04.05.12]

La globalització ha acabat per dividir la societat entre els que tenen i els que no. És una obvietat; però ara, en tot cas. Ja ho deia en una entrevista el juliol de 2001 –fa més de 10 anys, atenció– un dels intel·lectuals europeus de referència, Ignacio Ramonet, director de Le Monde Diplomatique, mentre la major part de la societat no hi tenia res a dir perquè, per sort, les circumstàncies ens havien alineat amb els que tenien. Ara, reconeixent a Ramonet la seva gran capacitat d’anàlisi, quan se li fa una entrevista se li demana on veu la nostra societat d’aquí a deu anys. I la seva resposta és clara: allà on la societat vulgui, si té prou coratge per exigir, amb la seva mobilització, un canvi de paradigma que tingui com a referència Europa i com a objectiu girar-la perquè toqui de peus a terra, perquè ara mateix “la tenim potes enlaire”.

Dimarts va ser el convidat al programa Singulars, de Canal 33, i va enumerar algunes claus que tenim a l’abast per reconduir unes dinàmiques viciades que han convertit la nostra democràcia en un despotisme il·lustrat del segle XXI, en què l’únic que fa el poder és guanyar-se electoralment la legitimitat per aplicar unes lleis que s’amaneix segons la seva pròpia conveniència, i no la de la ciutadania que representa.

Idees per canviar de paradigma? Que el Banc Central Europeu injecti capital als estats i no als bancs, que s’apliquin taxes a les altes fortunes, que els alts executius de les multinacionals no tinguin remuneracions 500 vegades per damunt de l’assalariat de base –“una relació d’1 a 20 seria suficient”, diu–, que hi hagi un proteccionisme europeu sobre els productes de consum que respecten els drets humans i els del medi ambient, que es creï una taxa sobre les transaccions financeres que per si sola ja resoldria la major part del deute sobirà... I sobretot, que d’una punyetera vegada la política europea es buidi a favor dels seus ciutadans, i no pas que s’ompli, com ha passat fins ara, a costa de buidar-los precisament a ells.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bloc anul·lat

El bloc continua derivat a: xevibardolet.wordpress.com xbardolet.blog.cat