26.10.12

Cinturó de castellanitat



[Article publicat a EL 9 NOU el 26.10.12]

La revista Presència publicava fa dues setmanes, dins d’un cicle que continua, la radiografia que un grup de periodistes i escriptors dels Països Catalans compartien sobre la situació política de Catalunya i com creien que afectaria al País Valencià, les Illes, la Franja de Ponent o la Catalunya Nord. Bàsicament s’intuïa que la resposta dels seus governs seria blindar-se davant les males influències que podia representar un veí esvalotat que en cap cas podien acceptar que es convertís en exemple de res.

Tota la raó. La resistència creix fins al límit de la paranoia. Dos exemples immediats dels últims 10 dies: ha estat notícia –no a tot arreu, clar– que a les corts valencianes la majoria del PP vetarà tota iniciativa parlamentària que s’atreveixi a esmentar el concepte “País Valencià” per a qualsevol qüestió referida a la “Comunitat valenciana”, que és el que s’ha de dir; i que fins i tot podrien perillar les subvencions a entitats que utilitzin la mateixa marca.

Al darrere hi ha la paranoia particular que viu el PP valencià després que, fa vint dies i per primera vegada des de 1993, una enquesta d’El País pronostiqués que les forces d’esquerres –PSPV, Compromís i Esquerra Unida– tenen a l’abast ser majoria al futur parlament. L’estratègia del PP és etiquetar-los com a front catalanòfil de València enfront, diuen, del seu discurs integrador (i espanyolista).

La segona, a les Illes. A banda del tancament de l’Espai Mallorca, ambaixada cultural a Barcelona que va néixer sota l’impuls d’una Conselleria de Cultura balear que ara els ha anorreat, hi tenim un altre pronunciament lingüístic dels que fan feredat. D’entrada, referir-se a la “llengua cooficial distinta al castellà” quan s’ha de parlar del català al Butlletí Oficial de les Illes Balears.

I d’altra banda, l’anunci que per al curs 2013-14 el govern balear fulminarà per decret el model d’immersió lingüística vigent quan, fins ara, només un 13% de les famílies volen el castellà com a llengua vehicular a l’escola. Gravíssim. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bloc anul·lat

El bloc continua derivat a: xevibardolet.wordpress.com xbardolet.blog.cat