27.2.13

Millor guió no original



[Article publicat a EL 9 NOU el 22.02.13]

De la gala dels Goya de diumenge diria que vaig veure els millors minuts, que van ser l’esquetx inicial inspirat en Bienvenido Mr. Marshall i el monòleg amb què Eva Hache va arrencar la cerimònia. Després, el millor ja van ser les reaccions de l’endemà als mitjans del règim, que hauria guionat el mateix Berlanga. No poden suportar que els actors, privilegiats ells, donin lliçons d’ètica posant-se al costat dels desnonats i denunciant que als hospitals no hi ha ni aigua per als malalts, quan la majoria no paguen impostos a Espanya, llueixen vestits caríssims i viuen gràcies a les subvencions del govern que tant critiquen. (Allò de la demagògia d’elevar l’anècdota a categoria, passant per alguna mentida.)

Ni tant ni tan poc, com se sol dir. Ángel Expósito, per exemple, que és el cap d’informatius d’ABC Radio, deia a 13TV –la tele dels bisbes espanyols– que si la gent pogués triar entre les retallades a la sanitat o les subvencions al cinema, aviat estaria clar. Més o menys igual de clar, diria jo, que si hagués de triar entre les retallades a la sanitat i la subvenció que rep cada any de l’Estat la Conferencia Episcopal Española per mantenir entre altres coses una televisió tan catòlica i apostòlica com la seva. Una dada? L’any passat, i al marge dels ajuts directes, la subvenció induïda a l’Església via IRPF va ser més de tres vegades la que va rebre el cinema espanyol: 247 a 80 milions.

No aplaudiria el discurs de Maribel Verdú ni el de Candela Peña, amb qui sí em vaig fixar quan Montserrat Carulla es va proclamar als Gaudí “actriu, catalana i independentista” i un inoportú pla televisiu la va enganxar amb cara de fàstic mirant a terra. Compta que va ser per salvar el greuge que a Madrid va començar parlant en català. Però quan discursos discutibles tenen com a rèplica envestides tan miserables com inconsistents, et convences que el millor és mirar-t’ho de lluny, pensar com n’arriba a ser tot de relatiu... i riure una mica.

Berlanga n’hauria tret el Goya a la millor pel·lícula. Segur.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bloc anul·lat

El bloc continua derivat a: xevibardolet.wordpress.com xbardolet.blog.cat