5.4.13

Missatge en una bombolla




[Article publicat a EL 9 NOU el 05.04.13]

Algun dia podríem dedicar una setmana, o més, a no reproduir cap declaració de polítics als mitjans de comunicació. Quedaríem parats de les pàgines i minuts que s’hi dediquen i de la realitat paral·lela que es construeix –i es deconstrueix– només a partir del que es diu, i no del que es fa. Fins al punt que les mateixes declaracions ja són una forma de política i que tots els partits hi recorren només perquè saben que els mitjans de comunicació les recolliran. I que de passada els omplen minuts fàcils, que sempre s’agraeix.

El problema és que, normalment, les declaracions difícilment són explicacions. Més aviat es limiten a un intercanvi de consignes i de preteses veritats absolutes que, ben mirat, acaben aportant ben poc. Per no dir pràcticament res. I al final, això avorreix molt. Cada vegada més, i en un escenari que ara com mai reclama explicacions, els polítics són com els cargols, que quan noten que els hi acostes el dit s’amaguen sota la closca i la converteixen en una bombolla on s’aïllen, o ho intenten, de tot allò que no volen explicar.

Mariano Rajoy és un líder en això. Des del 28 de desembre passat, que també té nassos el dia, no convoca una roda de premsa on accepti preguntes. I l’únic que vol són retransmissions des de la seva bombolla perquè altres, des de fora, n’agafin el senyal i expliquin al món la seva bona nova. Aplaudiments dels acòlits i proclames contundents en un discurs que no té rèplica. Però d’explicacions, ni una. Poques imatges com la que il·lustra aquestes ratlles, de Sergio Pérez (Reuters), resumeixen tan bé el moment que estem vivint. President virtual, des de la realitat virtual, traient el cap per la bombolla. No se li veu la cara, però el càmera és de National Geographic.

L’únic consol és que fins i tot algunes no-guerres, com la freda entre l’OTAN i el Pacte de Varsòvia, o la d’ara entre les dues Corees, s’han fet i desfet només intercanviant declaracions. En això, Rajoy és astut: almenys, que no prenguem mal.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bloc anul·lat

El bloc continua derivat a: xevibardolet.wordpress.com xbardolet.blog.cat