3.1.14

Que torni. O no


[Article publicat a EL 9 NOU el 03.01.14]

Conec un parell de cosins que des de fa anys es regalen un llibre. És el mateix. Aquí està la gràcia. Va anant d’una banda a l’altra, sempre embolicat, i el repte està a sorprendre el destinatari i fer-li arribar quan menys s’ho espera, però sempre en dates assenyalades. Ja comença a ser vell. Diria que és dels èxits de Miguel Bosé quan encara no en tenia. L’estratègia ha anat des de regal directe, ficat entremig d’altres coses, entregat a través de tercers i, portat al límit de la sofisticació, amb avís per anar-lo a recollir a Correus.

Em consta, a més, que al cap dels anys el llibre no se l’ha llegit ningú, però és un dels regals més desitjats entre aquests dos parents. El temps d’espera ha oscil·lat entre unes poques setmanes i més d’un any, fins ara. Això ha creat estats d’impaciència i fins i tot alguns moments de tensió. I mentrestant, el llibre ha començat a tenir valor.

Potser és casual, però aquest any –potser era el passat, ja– m’ha arribat en paral·lel i per diversos fronts que la tradició de l’amic invisible comença a ser desplaçada per la festa del pongo, o allò que alguns ja en diuen directament l’enemic invisible. Es tracta de treure’t de casa alguna nosa a costa d’un teu amic o amiga, que l’ha de rebre amb bona cara com a mostra de l’afecte mutu i, si pot ser, trobar-hi una utilitat que no sigui llençar-la directament.

Buscant-hi la moralitat del moment, trobo que és una de les idees més enginyoses que ha consolidat la crisi: potenciar el mercat de segona mà i explotar el sentit de la ironia, l’estalvi i el bon humor per sobre del materialisme que ens hipoteca. Sé que, a dos dies de l’arribada dels Reis d’Orient, proposar als nens que més que demanar-los coses els en deixin per endur-se, pipes al marge, seria àmpliament contestat. Però jo ja els he fet una carta al revés: en comptes de demanar-los 10.000 urnes per poder votar el 9 de novembre, prefereixo que s’emportin el que no ens deixa agafar les seves.

És una proposta fàcil, neta i sostenible.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bloc anul·lat

El bloc continua derivat a: xevibardolet.wordpress.com xbardolet.blog.cat