5.7.14

Ple (municipal) al 15


[Article publicat a EL 9 NOU el 4.07.14]

Escenari real de capital de comarca que em cau relativament a la vora: govern municipal de coalició de dos grups per falta de majoria absoluta de la llista més votada. Consistori format per set grups municipals, que serien vuit si comptem que des de fa unes setmanes hi ha un parell de regidors no adscrits perquè han saltat –o els han fet saltar, no ho sé– del grup de què formaven part. Perspectiva que, de cara al 2015, la llista més votada es bifurqui en una o (vés a saber si) dues més; que d’una altra que viu un intent de procés reconstituent en l’àmbit nacional també en surti un desdoblament i que, a l’altre extrem, n’aparegui una de nova per la dreta i una altra per l’extrema dreta. O sigui, que en el millor dels casos –o en el pitjor, que ja no sé com es mira–, arribaríem a no menys de 13 candidatures.

I ara surt el president Rajoy amb la seva màquina de fum i diu que té ganes de buscar un acord PP-PSOE perquè, automàticament, la llista més votada a les municipals es quedi amb l’alcaldia. “Podemos”, diu. Ara que ho vingui a explicar a la capital de comarca en qüestió, perquè no sé pas com s’ho farà.

S’ha dit i publicat que una opció és que la majoria absoluta s’obtingui amb el 40% dels vots i/o amb una majoria a partir de cinc o set punts respecte al segon classificat. I amb premi afegit: els regidors que facin falta per acabar-ho de quadrar, com una mena de ple al 15 de la quiniela quan ja tens el 14.

També hi ha qui defensa, es veu, una segona volta perquè sigui més democràtica l’elecció. I aquí ve la pregunta: una segona volta del primer contra qui? Contra el segon? Contra segon i tercer? Contra cinc com a màxim? I si no torna a aconseguir la majoria absoluta ni així? I què passa amb les mocions de censura? No se’n podran fer mai més? Si l’alcalde ha de ser el de la llista més votada, no hi haurà opció a cap alternativa fora del grup guanyador fins a les eleccions següents?

‘Podem’ prendre mal, ha pensat Rajoy. I mira què fa, ara.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bloc anul·lat

El bloc continua derivat a: xevibardolet.wordpress.com xbardolet.blog.cat