18.10.11

Elogi de la filosofia



[Article publicat a EL 9 NOU el 14.10.11]

Com que no sóc client de Blackberry no he tingut la sensació de buidor dels milions d’usuaris d’arreu del món que han passat els últims quatre dies sense correu, ni internet ni WhatsApp al seu mòbil. L’espera s’havia de fer eterna entre els que, de manera compulsiva, cada 20 segons havien de comprovar si ja s’havia restablert la connexió. N’hi havia per acabar-te hipotecant el dia i les neurones.

I això va començar dilluns, Dia Mundial de la Salut Mental, jornada amb motiu de la qual cada vegada són més els que ens adverteixen que el sistema tecnològic que ens envolta –i ens ha abduït, que aquest és el problema– avança, evoluciona i renova permanentment idees i paradigmes a una velocitat indigerible, que ens acaba fent difícil trobar la manera de col·locar-nos al món i col·locar-hi els altres. En la societat de la immediatesa i la dependència ja no ens queda temps per agafar-nos les coses amb filosofia, sinó que necessitem recuperar la connexió al més aviat possible per convertir en trending topic que la Blackberry és una #blackbirria. I un cop aconseguit, com amb tantes altres etiquetes que hem portat a dalt del rànquing, en prescindirem sense que ens importi el més mínim que, al capdavall, tot plegat sigui bàsicament inconsistent, irrellevant i efímer.

Ens falta temps per filosofar. O almenys per escoltar els que en saben i es qüestionen el sistema tecnològic que ens domina i al que retreuen, per exemple, que hagi imposat el seu propi llenguatge fins al punt d’associar ordinadors i memòria “quan en realitat els ordinadors no tenen memòria, perquè no poden oblidar” (Joan Carles Mèlich, al Millennium del 33). O que amb la vida ja ens passa com amb la fotografia digital, “que agafem deu imatges de qualsevol cosa, les aboquem a l’ordinador, on en tenim a milers, i llavors ens és tan costós triar que ja no triem. I al final no tenim cap fotografia” (Miquel Tresserras).

Quina llàstima. De veritat que si ho arribo a saber abans, em poso a tuitejar el programa sencer des del meu Iphone.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bloc anul·lat

El bloc continua derivat a: xevibardolet.wordpress.com xbardolet.blog.cat