27.1.12

Una megapresa de pèl



[Article publicat a EL 9 NOU el 27.01.12]

Siguem sincers. Als abanderats de la mal entesa llibertat d’expressió i del dret inalienable a la gratuïtat de continguts que corrin per la xarxa els hauria anat bastant millor que Kim Schmitz, el fundador de Megaupload, fos un estudiant de la Universitat de Columbia que administrés el seu petit gran imperi des d’un Mac que tenia a l’habitació de casa i bàsicament per divertir-se. Però s’han trobat amb un paio bastant pèssim i prou calés, sense haver de fer massa res, com per viure a la mansió més cara de Nova Zelanda envoltat de cotxes de luxe i fer-se omplir regularment la piscina amb aigua mineral d’importació. Amb això ja quedaria bastant clar quin seria el perfil d’usuari. De la piscina, vull dir.

A mi, per entendre aquestes coses, em sol anar bé portar la casuística a l’exemple més radical possible, perquè acabes arribant al problema de fons: si fos un productor de cinema que ha invertit milions d’euros en una pel·lícula i em trobés que l’endemà d’estrenar-la ja està a l’abast de desenes de milions de persones perquè algú l’ha gravat en microcàmera i l’ha penjat a una web d’intercanvi d’arxius personals –heus ací l’eufemisme– m’enfadaria bastant, ja us ho diré ben clar. Com també entenc l’emprenyada dels artistes quan un disc acabat d’editar te’l pots descarregar íntegrament a cost zero, si és que pretenien fer-hi algun cèntim. I no em val l’argument que abans ja passava quan feies còpies de cassettes per als amics. Més que res perquè d’amics en tens una dotzena, no 400 milions.

El problema és el monopoli i l’abús que durant dècades han exercit la indústria de la distribució i les societats d’autors, creades per protegir la propietat intel·lectual però d’on també n’han sortit, com s’ha vist, especuladors i delinqüents. Defenso la propietat intel·lectual amb la mateixa contundència que defenso que ha de caducar, molt abans que ara, la càrrega lucrativa que se’n deriva. Només això ens farà més racionals i obligarà l’Schmitz a omplir-se la piscina amb aigua de l’aixeta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bloc anul·lat

El bloc continua derivat a: xevibardolet.wordpress.com xbardolet.blog.cat