24.10.14

El 'tuitular' del dia


[Article publicat a EL 9 NOU el 24.10.14]

És trist i tràgic, però el primer que se t’acut quan et diuen que el president de la petrolera Total, Christophe de Margerie, i els tres tripulants del seu avió han mort perquè han xocat amb una màquina llevaneu a l’aeroport de Vnoukovo (Moscou), és desconcertar-te. Més que res perquè amb l’estricta informació del tuit t’imagines la màquina llevaneu, amb la seva coneguda velocitat punta, en un xoc frontal amb l’avió circulant per la pista.

Després descobreixes que l’accident s’ha produït en el moment que el jet privat s’enlairava i el tren d’aterratge ha picat contra la màquina. L’ha desequilibrat, ha caigut i s’ha encès. O sigui que passa a ser irrellevant que l’obstacle hagi estat una màquina llevaneu. Podria haver estat un camió de bombers, el trenet de les maletes o un porc senglar.

També t’arriba, perquè ho marca l’estereotip del rus isolat de tota la vida, que el conductor de la màquina anava borratxo, perquè se sentia molt sol, i no sabia per on passava. A Rússia fa molt fred, neva, hi ha molta boira i dilluns a la nit no es veia res a més de 350 metres. Però després descobreixes que l’advocat ha dit que el conductor de la llevaneu pateix del cor i que no beu. I ara caldrà aclarir oficialment si és culpa seva, ni que sigui per distracció, o de la torre de control, per no estar al cas del que feia. Potser era allà, que bevien.

Els tuits ja ho tenen, això. Les causes de les coses són bastant més llargues que 140 caràcters. Fins i tot paraules tan indesitjables com les de Miguel Ángel Rodríguez, portaveu del govern de José María Aznar, quan va dir que “a Artur Mas se l’hauria d’afusellar”. Curiosament me’l vaig trobar dient-ho en directe. I, posat en context, el comentari era igual de ximple però suposo que pretenia expressar, més que un seu desig, un retret com si el desig fos de Mas; que ja no sabia què més fer per convertir-se en víctima. Però ja va ser “tuitular”. Allò que ara ens marca. I que sovint també ens desconcerta.

110 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bloc anul·lat

El bloc continua derivat a: xevibardolet.wordpress.com xbardolet.blog.cat