9.12.08

El caçador caçat

Sento admetre que ho vaig llegir a la versió digital de l'ABC, però a vegades hi passo mentre navego -a veure què en diuen d'en Joan Tardà, per exemple-, i aquest cap de setmana n'explicaven una de bona. L'SGAE, que vol dir Societat General d'Autors i Editors, ha estat condemnada a pagar més de 60.000 euros (61.101, en concret) a una família andalusa per haver enviat un espia a filmar al seu ball de casament. I no per encàrrec de l'exnòvio de la núvia, sinó de l'SGAE, que volia proves per demostrar que el restaurant muntava balls de casament sense pagar el cànon musical a la societat d'autors.

El cas és que, oportunament assessorada, la parella en qüestió va demandar l'espia de l'SGAE -bastant dolent com a espia, segons tot sembla indicar- per intromissió al dret a l'honor, a la intimitat i a la pròpia imatge, de la qual sembla que quan l'espia filmava no hi havia gaire gent que acabés de ser conscient de com la tenia. Al final, el que l'SGAE ha acabat recaptant ha estat força menys del que li tocarà pagar com a multa. I el jutge no ha admès el vídeo en qüestió, perquè va ser fet sense consentiment exprés dels seus protagonistes, la qual cosa l'invalida com a prova.

Ja fa temps que penso que al paper de l'SGAE s'hauria de revisar molt a fons des del moment que la protecció dels drets d'autor -que s'han de defensar, malgrat tot- s'ha vist desbordada per la multitud d'escletxes que ens dóna la societat multimèdia. Ens fan pagar per tocar Los pajaritos però, mentrestant, des de l'ordinador de casa ja ens podem descarregar en alta resolució l'última pel·lícula de James Bond. Em sembla que ja estem pagant un cànon per cada cedé verge a canvi dels que prostituïm amb les còpies pirata. I quan, com a ajuntament o com a entitat, muntes la projecció d'una pel·lícula o d'un documental sense cobrar entrada -només faltaria-, has de patir per si seràs descobert o et caurà algun puro, mentre la mateixa pel·lícula o el documental se l'han empassat milions de persones a tot el món, des del Youtube o l'Emule, sense ni tan sols agrair-ho a ningú.

No sé si m'explico. S'ha de buscar la manera de protegir els drets d'autor, d'acord. Però també d'acord amb el sentit comú. No?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bloc anul·lat

El bloc continua derivat a: xevibardolet.wordpress.com xbardolet.blog.cat