31.8.12

Quina misèria, Serafín



[Article publicat a EL 9 NOU el 31.08.12]

Francesc Escribano, que va ser cap de programes de TV3, recordava temps enrere en un article que la cèlebre cita d’Andy Warhol “en el futur tothom podrà ser famós durant 15 minuts” s’havia convertit, amb la TDT i l’atomització de l’oferta televisiva, en una altra de no menys celebrada del periodista i investigador britànic Ben Goldacre: “En el futur tothom podrà ser famós per a 15 centenars de persones”.

Ho deia en el mateix article en què tirava per terra un altre dels mites que corren sobre els continguts televisius: que atenen a les demandes de l’audiència. Si fos així, afegia, un cap de programes no pararia de rebre trucades i missatges de l’audiència per demanar determinats continguts a la televisió. I això no passa.

L’espectador consumeix i s’adapta a l’oferta que rep, i són en tot cas els creadors de continguts els que tenen la primera i última responsabilitat sobre allò que cal oferir. De manera que l’oferta no s’acaba concretant en base a l’audiència, sinó sobretot a la competència. I això tanca el cercle, limita la pluralitat i empobreix el mitjà.

I aquesta setmana hem estat testimonis gairebé per força de fins a quin punt el tenim d’empobrit, el mitjà, quan la tragèdia dels nens morts a Córdova s’ha convertit en una marató de despropòsits a les principals televisions privades espanyoles. I convidant a tertúlia de plató de teleporqueria -públic inclòs- el cap de la investigació policial, en “Serafín” –sí, així, amb el nom de pila-, com si fos el xofer de la Duquesa de Alba per demanar-li si fa pudor de peus quan es descalça al cotxe.

S’escudaran amb les dades d’audiència i en Serafín haurà estat famós no pas durant 15 minuts, sinó 15 hores seguides ni que fos per la pena que feia. Però jo m’escudo en la tesi de Francesc Escribano: cap dels milions d’espectadors que van seguir aquests programes, especialment els de Tele 5, hagués fet la més mínima queixa si no se n’hagués fet ni un.

D’aquí ve la irresponsabilitat d’uns programadors que veient perduda la batalla per la dignitat del mitjà, l’han convertit en abocador de la seva pròpia ruïna. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bloc anul·lat

El bloc continua derivat a: xevibardolet.wordpress.com xbardolet.blog.cat