Aquest dilluns vaig ser, amb d'altra gent, a Montserrat acompanyant una expedició dels Jubilats Bellmunt de Sant Pere. Vam omplir un autocar amb 40 persones, vam anar a la conventual solemne del 8 de setembre, vam ser rebuts pel torellonenc abat emèrit i vam anar a dinar a Collbató, en un petit restaurant de poble on vam menjar la mar de bé per menys de 10 euros -cafè inclòs-, cosa que vist fredament pot acabar essent del més destacat del viatge. Més que res perquè comença a ser difícil dinar en un restaurant dignament per aquest preu.
Montserrat m'ho conec una mica, i els que em coneixen ja saben per què. Però anar-hi en companyia d'altra gent que per primera vegada, per exemple, tenen contacte amb l'interior del monestir, t'ho fa reviure amb la il·lusió i l'interès afegit que també hi posa tota aquesta gent. O sigui que faré el resum del que ens van explicar, que són coses d'aquelles que si un estudiant ha de fer una redacció de sisè i busca "Montserrat" sàpiga, per exemple, això.
· El dia 8 de setembre s'hi celebra la festa de la Nativitat de la Mare de Déu. La de Montserrat és, com moltes altres, una de les marededéus trobades. Explica la llegenda que va ser un pastor que un bon dia va veure una llum molt estranya darrere unes mates. Avisats el rector i fins i tot el bisbe, van anar fins al lloc i, després de gratar una mica, van descobrir-hi la imatge de la Mare de Déu. La idea inicial era portar-la a la Seu de Manresa, però mentre l'hi duien, al passar per on ara hi ha el santuari la imatge es va fer terriblement pesada -de pes, vull dir- i no hi havia manera de moure-la. O sigui que van acabar deduint que és que es volia quedar allà. I allà s'ha quedat.
· Sant Ignasi de Loyola era un noble navarrès que fa ser ferit en una cama durant una de les seves batalles. Convalescent, va començar a llegir i va entrar en contacte amb els textos religiosos. El van afectar fins al punt que, després, va voler iniciar un peregrinatge a Terra Santa. Quan anava cap a Barcelona cap a embarcar-se, alguna cosa el va fer aturar a Montserrat. El va rebre un monjo i va quedar captivat del lloc i de la Mare de Déu, a qui va fer vetlla d'armes una nit sencera. Després, va desvestir-se de l'armadura i va anar fins a Manresa, en una cova, on va escriure els seus exercicis espirituals.
· Cada any passen per Montserrat 2,5 milions de persones. La comunitat la formen uns vuitanta monjos, en què també s'hi compten els de les comunitats associades del Miracle i Cuixà.
· La història del santuari comença el 888, i a partir de 1025 hi ha la primera vida monàstica, amb els monjos que hi envia l'abat Oliba des del monestir de Ripoll. Precisament, aquest 2008 s'està celebrant el mil·lenari de l'abat Oliba, i el 2025 se celebrarà el de Montserrat com a monestir.
· La devoció de la Mare de Déu és una de les que ha tingut, des de tots els temps, més projecció internacional. A Praga hi ha una església dedicada a la Mare de Déu de Montserrat, com també al Brasil. I l'illa de Montserrat amb què l'expedició de Cristòfor Colom va batejar una de les seves descobertes a les antilles, en el segon dels seus viatges a Amèrica, remet al nostre Montserrat. S'ho coneixien prou bé, sobretot un monjo de Montserrat que l'acompanyava per delegació papal.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada