No sé si t'has preguntat mai quantes bosses de plàstic es gasten cada dia a la Xina. Jo tampoc, però ahir en parlava l'Avui i encara ho estic interioritzant: 3.000 milions. Surt a 2,3 bosses per habitant i dia, que com a mitjana tampoc és res de l'altre món, partint de la base que la Xina sí que és una mica un món a part. El reportatge donava dades curioses sobre com se les empesquen en alguns països per reduir el consum de bosses d'un sol ús, ja que no fan un gran favor al medi ambient ni en la seva producció ni en la seva destrucció. A Catalunya, es veu que el 2012 s'han d'haver reduït en un 50% les bosses de plàstic que es donen als clients: ara estem a 10 milions per setmana. Les mateixes que Bon Preu es proposa deixar de distribuir en un any, ara que ha començat un pla pioner per substituir les bosses d'un sòl ús per recuperar cabassos, carretons de rodes i bosses compostables. El 2007 van repartir 51 milions de bosses, la majoria de les quals te les trobaves fàcilment obrint la tapa d'un contenidor de rebuig embolicant escombraries.
Seria interessant, per exemple, saber quantes bosses d'escombraries es venen actualment en relació a les que es podien vendre uns quants anys enrere. Diria, pel poc que hi entenc, que fins i tot hauran baixat. Perquè la majoria de bosses d'un sol ús n'acaben tenint, com a mínim dos: portar-te la compra a casa i treure'n la porqueria, sense tenir present que la bossa en qüestió també és una mica porqueria i hauria d'anar al contenidor de tapa groga, per reciclar.
A Singapur, les bosses d'un sòl ús estan prohibides. Si te'n veuen fer una et poden multar amb una sanció d'entre 1.700 a 8.500 dòlars. A la Gran Bretanya es distribueixen cada any 13.000 milions de bosses als supermercats, i el Govern ja ha dit que si això no baixa es fixarà un impost. A l'Estat espanyol s'està a la ratlla dels 10.500 milions anuals, però el govern no acaba de dir massa res. (Això no ho deia l'Avui, però ho dic jo). A Irlanda, es paguen 15 cèntims d'euro per bossa i amb això han aconseguit reduir-ne més del 90% l'ús. Veig a venir que aquí acabarem igual.
Per cert, aprofito per recordar al govern del Consell Comarcal d'Osona que una de les nostres primeres propostes com a grup d'ICV-EPM va ser la de crear un observatori del reciclatge a la comarca, per saber cada mes, o cada trimestre, quin índex d'eficiència tenen els nostres municipis a l'hora de gestionar els residus i la seva classificació. Ho dic, bàsicament, perquè pràcticament nou mesos després encara no en sabem res. Desitjo que no hagin llençat la proposta, o com a mínim que només hagi estat per reciclar-la.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada