28.3.08

Comentaris al ple comarcal del 27.03.08

Aquest dijous 27 de març hem tingut ple ordinari al Consell Comarcal d'Osona. En comento alguns dels punts, incloent-hi la posició que hi hem tingut com a grup.
01.- Aprovació de l’acta de la sessió anterior (núm. 6/07)
02.- Donar compte de la liquidació del pressupost de l’exercici 2007
03.- Expedient de modificació de crèdits 1/08 del pressupost del Consell Comarcal
04.- Aprovació inicial de la modificació del Programa d’Actuació Comarcal (PAC)
Ve a ser el programa de govern per als propers quatre anys. A finals de gener es va crear una comissió per treballar-hi i adaptar el format a la llei que els regula. Bàsicament hi havia un document amb tot allò que s'havia previst fer i no s'havia fet, i un altre amb tot allò que, sense estar previst, s'havia fet. Es va fer una fusió dels dos documents i n'ha sortit el nou PAC, on quadra força tot. L'oposició ens hi hem sentit força aliens, sigui dit de pas, i l'opció de l'equip de govern d'obrir-lo a les nostres aportacions no sembla fet per res més que per tenir el pretext de retreure'ns no haver-hi acabat aportant res.
05.- Constitució de la Fundació privada Habitatge i Serveis Osona
Un tema que va néixer lleig i continua lleig. Essent, com és, una de les grans apostes d'aquest Consell i que tots compartim l'objectiu de treballar en l'impuls a l'habitatge protegit i al suport a residències per a la gent gran allà on facin falta, la manera com s'està treballant aquest tema internament ens omple de dubtes. Ja va ser lleig la manera com van incorporar-se a aquest servei dos càrrecs estrictament polítics de CiU i el PSC (Josep Munmany i Josep Paré), i ara ho és la creació d'una fundació privada de la que formen part, exclusivament, el president i el vicepresident del Consell, la gerent i dos representants de Caixa Manlleu. Aquesta fundació haurà de contractar un director-gerent, que ja us podeu imaginar d'on sortirà. El compromís del president comarcal de presentar un esborrany d'aquesta fundació i d'obrir-ne la discussió a "tots els membres del Consell" (paraules d'ell mateix en l'acta del ple anterior que aprovàvem, precisament, aquest dijous) han quedat en no res. I això és el que crea dubtes sobre tot plegat. L'oposició vam votar-hi en contra, després que el president comarcal es negués a obrir la fundació a l'oposició del Consell.
06.- Conveni interadminsitratiu de col·laboració per a la coordinació, la col·laboració i el finançament dels serveis de serveis socials, joventut i acollida i integració
És una bona cosa, de cara a facilitar als ajuntaments la signatura de convenis amb el Consell Comarcal respecte a aquests àmbits. Hi ha un conveni marc, vàlid per tot, i 21 annexos que correponen als 21 convenis específics que ofereix el Consell en matèria de serveis socials, joventut i acollida. El nostre grup va felicitar la iniciativa i va emplaçar el Consell a explicar molt més als ajuntaments (als governs i a les oposicions) tots els serveis que els pot oferir. Destinant-hi, si convé, un conseller de govern específic per trobar-se amb cadascun dels ajuntaments. Aquesta figura la plantejàvem nosaltres en el nostre programa comarcal.
07.- Aprovació provisional de la modificació puntual del Pla Especial entorn natural de Guilleries-Savassona
Vam votar-hi en contra, com ja havíem fet en l'aprovació inicial i per coherència amb allò que el grup d'EPM ja defensa a l'Ajuntament de Sant Julià, un dels municipis afectats per aquesta modificació, consistent en desprotegir espai natural per fer-lo urbanitzable. De tota manera, una de les pantomimes de tot plegat és que vam aprovar provisionalment aquesta modificació en base a un informe de Medi Ambient que hi dóna el vist-i-plau a canvi, però, d'unes "recomanacions" molt concretes a Urbanisme, i que donen gairebé per bones les tesis de les al·legacions presentades contra el pla. Per tant, i malgrat el nostre vot en contra (i de bona part del grup d'ERC), què es va acabar aprovant votar? Que el pla vagi endavant? Que es tinguin en compte les modificacions de Medi Ambient? Que per tant, es replantegi la modificació en els termes que Medi Ambient proposa? Que no cal fer-ho? El cas és que es va aprovar. No sé què, però es va aprovar.
8.- Acceptació de delegacions en matèria de recollida de residus
9.- Modificació d’assignacions de tres consellers
En Lluís Bassas, en Josep Palmarola i l'Eudald Parcerisas, passen de cobrar 300 euros mensuals a 500, per més dedicació, que en principi vam voler creure justificada. Vam demanar al govern, això sí, que no ens vagin encolomant a cada ple una homologació salarial de la resta de consellers, perquè se'ls veuria el llautó.
10.- Modificació de la plantilla de personal
Es fitxa en Miquel Codina, exSOREA, per treballar en la coordinació tècnica de la gestió d'aigües. Ara mateix 17 municipis de la comarca estan adherits a l'empresa de gestió del Consell Comarcal, i en el futur es preveu que s'ampliï en 11 municipis més amb la portada d'aigües al Lluçanès i a Osona nord. Un tema que, veient el panorama, es presenta pelut.
11.- Declaracions de compatibilitat de personal
12.- Acció d’assistència a municipis:
a.Ordenança municipal tipus sobre la incorporació de sistemes de captació d’energia solar fotovoltaica
b. Ordenança municipal tipus sobre la incorporació de sistemes de captació d’energia solar tèrmica als edificis i construccions
13.- Aprovació inicial del projecte constructiu pou dessorrador col·lector d’aigües residuals d’Hostalets de Balenyà
14.- Aprovació inicial del projecte constructiu col·lector d’aigües residuals de Seva
15.- Aprovació definitiva del projecte de l’EDAR i col·lectors de Sant Quirze de Besora
16.- Ratificació de resolucions
17.- Donar compte dels convenis aprovats per la Comissió Permanent del Ple
18.- Resolucions de presidència i gerència
19.- Mocions i precs i preguntes
N'hi van haver dues d'ERC respecte a la creació d'una autoritat del transport que vetlli per la racionalització i optimització de la xarxa de transport públic de la comarca, i una altra perquè el Consell pugui assessorar els ajuntaments que, d'acord amb la nova llei, puguin plantejar-se la creació d'una policia mancomunada. Aquí va saltar en Josep Anglada (PxC) per aplaudir la idea ja que la immigració és la causa de la violència creixent i que els centres petinenciaris (?) -ho va repetir tres cops; deu ser que n'hi ha- els omplen un 40% d'immigrants. Al seu darrere va saltar en Jaume Mas (ERC) per dir que la moció del seu grup no pretén per res incidir en aquest punt sinó, sobretot, en temes de seguretat, civisme i trànsit, perquè "hi ha gent que fem barbaritats amb el cotxe, com per exemple jo". Estic d'acord amb en Mas. (I això que no me l'he trobat mai conduint).
Es va aprovar una última moció, presentada des del govern, respecte a l'aigua. M'hi referiré en el següent post.

3 comentaris:

  1. Xevi,
    Vaig suposar-me que un "centre petinenciari" és un lloc on la gent es reuneix per anar a fer volts en "patinet".
    Lògicament cal prendre mesures de seguretat per anar en patinet, sobretot si a més a més s'hi afegeix en Jaume Mas anant en cotxe

    ResponElimina
  2. Hola, Carles!
    Molt bo l'acudit. Merci pel comentari. No et vaig poder dir res ahir perquè estava absolutament afònic. Avui ho estic relativament.

    ResponElimina

Bloc anul·lat

El bloc continua derivat a: xevibardolet.wordpress.com xbardolet.blog.cat