Dijous que ve, 26 de juny, tenim ple ordinari al Consell Comarcal. Entre altres punts, hi ha la declaració de la colònia Ymbern d'Orís -més coneguda com El Pelut- com a bé cultural d'interès local. Per als municipis de menys de 5.000 habitants, és el Consell Comarcal el que n'ha d'aprovar la catalogació i, d'aquesta manera, facilitar el municipi per aconseguir un grau de catalogació encara superior dins del patrimoni català.
Repassant-me l'expedient presentat per l'Ajuntament d'Orís a partir de l'informe d'Emili Bayón, coordinador del Museu Industrial del Ter (MIT) i gran coneixedor de la història de les colònies industrials del Ter, hi he trobat una dada històrica que no sabia, i que m'ha sorprès: l'accent gaudinià de tota la colònia no és casual. Un els seus fundadors, la família Calvet, tenia una relació molt directa amb l'arquitecte. De fet, la casa Calvet de Barcelona (1900) és obra de Gaudí, i també ho havia de ser una capella que la pròpia família va proposar a l'arquitecte per afegir-la a la colònia Ymbern. Ho va frustar tant la mort del propi Eduard Calvet i, pocs anys més tard, del mateix Antoni Gaudí. De tota manera, s'atribueix a arquitectes de la seva escola el disseny i l'estructura dels habitatges, amb un encant molt particular, com també l'entorn de la colònia. Avui en són especialment coneguts i recordats els seus jardins, i també urbanísticament s'està treballant en la recupació d'aquesta zona residencial sense alterar-ne la seva marca pròpia.
Quan era petit, El Pelut ens quedava relativament a prop de casa i era habitual arribar-t'hi en bicicleta i, després de demanar la clau a l'avi que la custodiava, entrar a la pista de tennis per jugar-hi. No precisament a tennis. Jo em conformava en aconseguir passar la pilota a l'altra banda de la pista a base de cops de raqueta. Però sí: el resum acabava essent que jo havia jugat a tennis a El Pelut. Era el més semblant que teníem a Wimbledon.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada