8.10.08

Ja tenim el mosquit tigre a la C-17

Un mosquit tigre vist des de prop. Se'l reconeix sobretot per la cara

Avui, després de llegir al diari que el mosquit tigre ja ha estat vist a Granollers, em sento en el deure de convertir el meu bloc en un servei públic per activar un pla d'emergència contra els efectes d'aquesta bèstia terrible. Cito literalment la web de la Generalitat, que diu això:


El mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic. Ha colonitzat molts països bàsicament a través del transport de pneumàtics (no és que el mosquit s'hi dediqui, sinó que ho aprofita) o de plantes amb aigua. L’estiu de 2004 es va detectar per primera vegada a Catalunya, al municipi de Sant Cugat del Vallès. (També recordo, i això ho dic jo, que un bon dia a Sant Cugat es van trobar un cocodril a dins d'una piscina, que també devia fer el seu efecte. La primera conclusió seria que cocodrils i mosquits tigres solen viure en zones de rendes altes). El seu hàbitat original de cria són els forats dels arbres, però actualment podem trobar ous i larves en qualsevol massa d’aigua petita i estancada com bidons, gerros, plats de testos, cubells, gots o altres tipus de recipients.

És actiu sobretot de dia i principalment a l’exterior de les cases, i s’amaga en àrees ombrívoles. Té un radi de vol i d’acció relativament curt, però tot i així bastant més llarg que el meu (uns 400 metres del lloc de cria com a màxim). Les femelles produeixen molèsties provocades per l’elevat nombre de picades que fan. En països tropicals i subtropicals poden ser vectors de diferents tipus de virus, però a les nostres latituds no actuen com a vector de cap malaltia. Com a molt fan una mica de mal i molta ràbia.

Recomanacions per prevenir l’expansió d’aquest mosquit
Per prevenir-ne l’expansió, és molt important la col·laboració de tota la ciutadania, especialment per eliminar tots els punts d’aigua on puguin créixer les larves. És a dir:

Buidar i mantenir qualsevol recipient de l’exterior que pugui acumular aigua: joguines, cendrers, gerros, galledes, plats de sota els testos, safareigs, pneumàtics, ornaments de jardí, etc. (A la llista, afortunadament, no es parla de pantans, rius ni rescloses).
Evitar les acumulacions d’aigua en zones de drenatge o canals de desguàs
Cobrir els petits forats i depressions del terreny que acumulin aigua
Vigilar les basses petites, buidar-les setmanalment i cobrir-les amb una tela mosquitera
Mantenir cobertes les piscines mentre no s’utilitzen. Les piscines de plàstic s’han de buidar periòdicament, i si no es fan servir cal retirar-les
També cal tapar els forats dels troncs i les branques dels arbres amb sorra
Canviar molt sovint l’aigua de les plantes que viuen en aigua i la dels plats dels animals domèstics.

Com es reconeix la picada del mosquit tigre i com hem d’actuar
La picada del mosquit tigre no té cap característica que la diferenciï de les picades d’altres mosquits, més que el fet que, a diferència dels mosquits autòctons, és un mosquit que pica principalment de dia i produeix molèsties a causa del gran nombre de picades que fa, tot i que no suposa un risc per la salut.
En cas de picada, renteu-vos i desinfecteu bé la zona. El tractament és simptomàtic; en cas de persistència de les molèsties, consulteu el vostre metge.

Val a dir que aquest informe, que avui encara és consultable des de la web de la Generalitat, el van escriure fa quatre anys. De manera que en aquest temps el mosquit tigre ja pot haver crescut i, si acaba pujant des de Granollers, és possible que a Vic ja se'l pugui veure venir quan passi per Balenyà.


O sigui que altanto.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bloc anul·lat

El bloc continua derivat a: xevibardolet.wordpress.com xbardolet.blog.cat