28.11.14

No és l'hora, ara?


[Article publicat a EL 9 NOU el 28.11.14]

Tant ens va acostumar el president Mas a les metàfores que l’única que no ho era, “la consulta definitiva”, ens la vam empassar com una metàfora més pensant que parlava d’eleccions. I ho són, sí. Però plantejades dins del seu pla no deixen de ser una argúcia per tornar a respondre “sí-sí”, “sí-no” o “no” a la independència, abocant les diferents llistes que hi hagi a un posicionament clar i inequívoc.

I crec que té raó quan diu que en unes eleccions convencionals amb el sistema convencional de partits i de programes, per més que hi hagués un punt compartit i fins i tot una marca paraigua per aixoplugar el front independentista, generaria una nebulosa a l’hora d’interpretar els resultats. Què voldria dir, Ara és l’hora-CiU o Ara és l’hora-ICV, si fos el cas?

És molt comprensible que la resta de partits parlamentaris alineats sense embuts al bloc sobiranista, que ara mateix són ERC i la CUP, els faci molta mandra adherir-se a una llista unitària per al “sí-sí” al costat de Mas. No tant per l’objectiu ni pel calendari concretíssim que els proposa, que entre els independentistes no pot generar altra cosa que entusiasme, sinó perquè en l’imaginari de la gent no deixaria de ser “la llista del president”. La llista d’Artur Mas, de CiU, dels Pujol i de les retallades, pensarien sobretot els votants de la CUP i d’ERC.

Però si entre tots posen fàcil que s’acompleixi el calendari dels 18 mesos, arribarem al 2016 amb una convocatòria electoral; la mateixa que hi hauria en cas que l’actual legislatura esgotés el temps que li correspon. No es prorroga res ni es legitima cap govern, sinó que s’introdueix un parèntesi amb l’objectiu comú dels independentistes d’arribar al 2016 amb molta feina feta i poder encarar un procés constituent real.

No es tracta de fer la coalició CDC-ERC, sinó que CDC i ERC i tant de bo la CUP siguin part d’una gran plataforma social que digui al món qui som i on anem. I ni tan sols cal que qui lideri la llista hagi de ser després el president. O presidenta...

115



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bloc anul·lat

El bloc continua derivat a: xevibardolet.wordpress.com xbardolet.blog.cat