7.10.08

Baldufes a Sant Pere



Aquest mes d'octubre tenim muntada a Sant Pere una exposició sobre la baldufa. Ja és curiós que en un poble de llarga tradició en la fabricació de baldufes i on en tenim un dels productors de referència, com és Can Cels, sigui una gent de Barcelona, els Amics de la Baldufa, els que vinguin explicar-nos què són, quin origen tenen i com han evolucionat al llarg del temps. I Can Cels hi surt, evidentment.
Els Amics de la Baldufa són estrictament això. Un grup d'amics, inicialment tres, a qui els unia una gran afició per la baldufa i la il·lusió per explicar-la, divulgar-la i mantenir-la com a joguina. Ara ja són una setantena de socis. En la presentació de l'exposició, el president de l'entitat, Jaume Masies, va explicar que no els consta que en tot Europa hi hagi una entitat com la seva, i que només en coneixen una d'homòmima els Estats Units.
Ja fa uns quants anys, amb al patrocini de Caixa de Manresa, van poder muntar una exposició molt maca -la que ara tenim a Sant Pere- en què a través de plafons, exemples reals i un DVD de 10 minuts s'explica des de la fabricació de la baldufa fins a la manera com s'hi juga des de Sudamèrica fins a la Xina o al Japó, on també va arribar fa 3.000 anys.
Coinicidint amb la inauguració de la mostra, dos grans aficionats a la baldufa, Josep Roura (Torelló) i Josep Verdaguer (Roda de Ter) van acostar-se un divendres a la tarda fins al pati del CEIP Josep M. Xandri per fer-ne una exhibició. La canalla va quedar embadalida: ballades a terra, a la mà, recollides d'un i de l'altre, caçades al vol, ...
L'exposició és oberta entre setmana de 4 a 7 de la tarda i dissabtes i diumenge d'11 a 1 del migdia. Val la pena fer-hi un tomb.

2 comentaris:

  1. Sentim que sigui una gent de Barcelona, els Amics de la Baldufa, els que vinguin explicar-nos què són, quin origen tenen i com han evolucionat al llarg del temps.
    Ferran.

    ResponElimina
  2. Gràcies pel comentari. De tota manera, em sap greu que no hagis entès (o no hagis volgut entendre) el que he escrit, que és evident -només cal llegir-ho tot- que va en un sentit radicalment diferent al que et penses.

    ResponElimina

Bloc anul·lat

El bloc continua derivat a: xevibardolet.wordpress.com xbardolet.blog.cat