23.4.09

Veces

Foto: osona.com

Ahir encara en parlàvem. A mi, de tota la festa de Convergència de l'altre dia a Vic, el que més em va agradar va ser que, l'endemà, tots els diaris en català, les ràdios i les televisions van citar un tall de veu de l'expresident Pujol que parlava de les "veces". Admeto que és una paraula que no em sonava, que escrita fins i tot em va fer mal efecte -se me'n va a pronunciar-la de seguida en castellà-, però que en canvi és la mar de catalana. I només per això, per haver après una paraula nova, més aviat insòlita i gairebé pròpia de país endins, em va agradar.

Ho vinculo a la iniciativa que avui, diada de Sant Jordi, faran a l'escola de Sant Pere. Els nens i nenes recuperen paraules antigues típiques del poble -n'enumera unes quantes, de paraules i expressions, el filòleg Jordi Dorca en el seu llibre sobre el parlar de la Vall del Ges-, que estan entrant en desús i de les quals faran una mena d'apadrinament: el compromís de fer-les servir en aquelles converses on es pugui. També va lligat, tot plegat, a la celebració dels 75 anys de l'escola.

O sigui que mentre del català ja no ens quedin més que les veces, aplaudeixo la iniciativa i intentaré, si puc, que tots els apunts que escrigui a partir d'ara en aquest bloc incorporin una paraula que, per mi, sigui nova.

Bona Diada!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bloc anul·lat

El bloc continua derivat a: xevibardolet.wordpress.com xbardolet.blog.cat