[Article publicat a EL 9 NOU l'11.02.11]
“Com que els parlàvem tant de democràcia i drets humans es van pensar que els reclamàvem per a ells. Va ser un malentès”. És una frase punyent, com totes les que publica El Roto a la seva vinyeta diària a El País. Potser em vaig equivocar, però la vaig associar immediatament a la voràgine informativa que estem vivint des de fa dies amb la revolta popular egípcia. Sobretot per la part que ens toca.
Fa la seva basarda veure com, de cop, els mitjans de comunicació s’han omplert d’analistes i experts en política internacional que ens han fet adonar de l’indesitjable i dèspota que arriba a ser el líder egipci, Hosni Mubarak. No em fa res admetre que, fins fa 15 dies –i per la imatge que me n’havia fet a través d’aquests mateixos mitjans–, jo l’hauria situat entre els més moderats, prooccidentals i moderns del món àrab. El que fins i tot acollia cimeres de pau entre israelians i palestins i el que tenia controlat l’integrisme islàmic, veritable amenaça d’un occident que convertia en amic qualsevol que ens en protegís ni que fos a canvi de tenir el país en estat d’excepció durant 30 anys. [Proposo rellegir El Roto, aquí].
Ara que la contestació popular l’ha defenestrat per sempre i l’ha desemmascarat davant de tot el món, resulta que ja ho sabíem. Que el seu règim no era millor que qualsevol dels que temíem i que és hora de dir-li, educadament, que potser seria millor deixar-ho. Ens consolem pensant que la revolució ha esclatat des d’una generació que ja ha superat la lacra de l’integrisme religiós i que no té altre déu que el Twitter, paradigma de llibertat i de democràcia. Això és el que ara toca creure.
Felicitats, doncs. Però potser que siguem una mica autocrítics per admetre que la lacra d’occident és la hipocresia amb què a cada moment situem el món a la mesura que ens convé. I que dels mitjans de comunicació no n’aplaudim tant l’objectivitat com, sobretot, que ens expliquin les coses amb el mateix filtre que a nosaltres ens agrada posar-hi per entendre-les.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada