25.11.11

Exercici per demà


[Article publicat a EL 9 NOU el 25.11.11]

Pendents com estem des de fa dies de primes úniques, interessos de deute i retallades salarials, ens ha passat una mica per alt que la nova legislatura espanyola s’estrenarà un dimarts 13 coincidint amb Santa Llúcia, patrona dels invidents i de les modistes, per allò que han d’actuar amb molta vista. Em refereixo que tot plegat passarà el 13 de desembre. Vist fredament –perquè compta que en farà, de fred– no és una mala metàfora per un país que fa temps que avança a cegues i que tempta la sort cada dia que passa.

S’ha de dir que santa Llúcia va perdre la vista perquè l’hi van treure, literalment. Explica la llegenda que als volts de l’any 300 va ser jutjada per no voler renegar de la seva condició de cristiana i li van fer buidar els ulls; però ella hi va continuar veient. Salvant les distàncies –i el sentit figurat–, més d’un càrrec electe potser ara agrairia no tenir ulls, per no haver de veure el paper galdós que li ha tocat fer últimament estant de campanya. Des dels que han acabat fracassant a les eleccions de diumenge fins als que, des de llavors, només han calgut un parell dies per deixar-nos clar que se l’havien passat mentint. Són els que fa temps ja van aprendre que no tenir ulls no vol  dir necessàriament no tenir vista; que d’això els en sobra. I si va ser per aquesta via que Llúcia de Siracusa va arribar a santa, deu ser que tampoc van tan malament.

Per vista, per exemple, la que té el nou president del govern espanyol, que des de fa una setmana no ha obert la boca amb l’excusa, segurament, que encara no és president. Després compta que farà el mateix amb l’excusa que ja ho és, per evitar que res del que pugui dir afecti els mercats, les primes úniques i els interessos del deute. Quins temps, aquells, quan el poder i la confiança d’un govern podien ser tan absoluts com la majoria que te’ls donava. Ara, en canvi, ja només ens queda confiar que santa Llúcia ens conservi la vista per poder llegir de prop els deures de cada dia de Fitch i Goldman Sachs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bloc anul·lat

El bloc continua derivat a: xevibardolet.wordpress.com xbardolet.blog.cat