24.8.09

Les batalles de les Formigues

Després de girar a les Formigues, el copatró explica la mítica batalla de 1285

Circumstàncies familiars han fet que, aquest any, el 23 d'agost, que és Santa Rosa, hagi estat una mica més especial que altres vegades. O sigui que d'acord amb aquestes circumstàncies vam decidir fer una cosa que no havíem fet mai: embarcar-nos en un veler, que es diu Rafael, i anar des del port de Palamós fins a les illes Formigues, on vam conèixer de primera mà dues batalles: la de 1285, quan l'exèrcit de Pere III capitanejat per Roger de Llúria hi va vèncer i enfonsar la flota francesa en croada internacional contra l'expansió de la corona d'Aragó, i la batalla política que mantenen aquest 2009 els ajuntaments de Palamós i Palafrugell, reivindicant per al seu terme el petit arxipèlag. De fet, això no havia estat motiu de controvèrsia fins que s'ha plantejat algun tipus d'explotació lucrativa com a reserva integral de pesca. Una mena de Medes, per exemple. Palamós diu que té documents que acrediten la perinença a les illes Medes al seu terme des de 1400 i no accepta la proposta salomònica de la Generalitat, acceptada per Palafrugell, de repartir-se els pocs més de 3.000 metres quadrats de les illes.

L'experiència va ser la mar, literalment, de divertida. Compres els bitllets al Museu de la Pesca de Palamós. Segons l'horari pots fer diferents rutes, i a nosaltres ens va anar bé fer la més llarga. Tres hores i mitja, que inclou navegar amb motor i amb vela, si el vent acompanya, amb la condició que el conjunt de la tripulació que ha pagat per l'aventura es corresponsabilitzi una mica de les feines de bord: bàsicament, plegar i desplegar la vela quan toca. De tornada, fondejada davant la platja del Castell per nedar una mica entre peixos, pa amb tomàquet a bord i tornada al port de Palamós amb puntualitat suïssa.

De veritat que és divertit. Sobretot si agafes un dia de, com a molt, mar arrissada i ets míniment tolerant al balanceig d'una barcassa de 15 metres d'eslora esquivant, també, el pas cada vegada més freqüent de tota mena de iots a gran velocitat que van reseguint la costa Brava.

4 comentaris:

  1. Hola Tmatel, i et creus el que diu aquest pavu? No serà pas una manera d'enredar turistes?, bé, jo no sé res, però tinc amics/gues a Palamós i cadascú escriu la història diferent, apa nanu, salutacions.

    ResponElimina
  2. Vull la foto des del mar!

    ResponElimina
  3. Vull la foto des del mar!

    ResponElimina
  4. Dauewo!!!! Què tal? Doncs home, m'hi vaig creure una mica, sí..! A més, diria que els de la barca, com que eren de Palamós, també devien ser de la beta de la colla teva aquesta. En tot cas, podeu pujar-hi algun dia i ho conqueriu tot, que tampoc és tan gran. Records!!!!

    ResponElimina

Bloc anul·lat

El bloc continua derivat a: xevibardolet.wordpress.com xbardolet.blog.cat