5.11.10

Un país una mica paranoic, sí


Estic molt content de fer un programa de tele per poder-hi portar gent que m'agrada, a més de passar-m'ho encara millor amb la gent que el muntem cada setmana. I aquesta setmana ens ha permès, per exemple, portar-hi algú que va ser la meva primera imatge d'un professor d'universitat entrant a classe el dia de la meva primera classe com a alumne d'universitat. S'entén? Estava fet un flam. (Fa 20 anys, vull dir).

Parlo d'en Gabriel Colomé, actual director del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat (CEO), amb qui vam parlar d'enquestes electorals, que és el que toca aquests dies de campanya que ens vénen a sobre.

Em quedo amb tres idees que ens va explicar, i que no per ser fàcils d'entendre són especialment reveladores d'aquesta paranoia de país que tenim:

  • Hi ha mig país que té com a mitjans de referència els de la Corporació Catalana, que vol dir TV3 i Catalunya Ràdio, i pel qual el seu imaginari habitual és Catalunya, Montilla, Mas i la política catalana. Però hi ha mig país que mira TVE, Antena 3 i escolta la SER (o la COPE), pel qual el seu imaginari és Espanya, Zapatero i Rajoy. I Catalunya és essencialment res. I aquest, sumat, és el nostre país: una societat dual i a vegades paranoica que conviu amb més o menys fortuna però que, en realitat, es mou en dos imaginaris absolutament diferents.

  • Sobta que després de la manifestació del 10 de juliol, en què semblava que tot Catalunya s'havia trobat a Barcelona per dir, ni que fos amb matisos, "prou" a Espanya, una enquesta del CEO d'aquest setembre posés de manifest que no arriba a l'1% la població de Catalunya que situa aquest problema com a prioritari. Està pràcticament al 20è lloc del rànquing. "No confonguem l'opinió pública amb l'opinió publicada", diu en Colomé. En el fons, i més enllà de les puntes circumstancials que poden ser portada d'un diari, les societats "són molt més estables del que sembla", i cadascú acaba situant les prioritats en allò que l'afecta personalment.

  • La tercera és una informació pràctica, però que gràcies a ell vam aconseguir aclarir d'una punyetera vegada: l'abstenció beneficia els partits més petits i els que esperen poder entrar al Parlament. Com més es vota més es beneficia als grans, perquè hi ha molts més vots i, per tant, molts més dividents pels que en tenen més. El vot en blanc no té el mateix comportament que l'abstenció, però també beneficia els partits grans, perquè com a tal computa i el que fa és posar molt més difícil als partits petits aconseguir el 3% mínim per poder tenir representació al Parlament. I va posar el cas de Ciutadans com a exemple: si a les eleccions de 2006 hi hagués hagut un punt més de participació, no haurien entrat al Parlament. Però si hi arriba a haver dos punts menys, en comptes de tres haurien tingut cinc diputats.

O sigui que ja podem començar a rumiar com ens ho hem d'agafar, tot plegat.

Bon cap de setmana!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bloc anul·lat

El bloc continua derivat a: xevibardolet.wordpress.com xbardolet.blog.cat