3.8.11

Políticament directe



[Article publicat a EL 9 NOU el 29.07.11]

Durant els últims vuit dies no em sona haver llegit enlloc que la primera i fonamentalíssima causa de la mort d’Amy Winehouse hagi estat l’estupidesa. Respectant fins i tot que cadascú és lliure de fer el que vulgui amb la seva pròpia vida, fins i tot destruir-se-la, no hi trobo cap mèrit com perquè la dimensió de mite arribi pel sol fet d’aconseguir-ho. I menys encara quan una part d’aquesta multitud que ara la idolatra, fa només 15 dies estava sobretot pendent de les seves excentricitats i de riure’s que quan pujava a l’escenari amb prou feines s’aguantés dreta i ni es recordés de la lletra de les seves pròpies cançons. Els mateixos que li van dedicar, com a última ofrena al seu santuari de Camden Town, una ampolla de vodka i una copa de vi.

Però som políticament correctes i preferim sublimar la realitat de moltes coses per donar-los una èpica que, de fet, no tenen. O, en un altre nivell, no ens atrevim a dir les coses pel seu nom per evitar ferir susceptibilitats entre els que, precisament, més motius tindríem de ferir-los-hi. I llavors passa, per exemple, que davant del ximple que mata o es mata a la carretera perquè mai no hauria d’haver conduït, el més gros que direm és que “la causa de l’accident ha estat un excés de velocitat”. O que quan algú es dedica a destrossar o a arrencar flors de les jardineres públiques per plantar-les a la torratxa de casa, més val callar i reposar-les de seguida, que tampoc n’hi ha per tant.

Per això m’agrada el cartellet de la fotografia. N’hi ha uns quants d’escampats per un passeig marítim de la Costa Brava, al costat del mort. Et fa aturar un moment, hi penses una mica, li dónes la raó i agraeixes que, de tant en tant, algú digui les coses pel seu nom. Amy Winehouse hauria donat tota una lliçó si el cartellet l’hagués plantat ella davant de casa seva, ara envoltada de flors, canviant només la primera línia per “l’estupidesa” de què abans parlava. La gent s’hi hauria aturat, hi hauria pensat una mica i, segurament, fins i tot li hauria donat la raó.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bloc anul·lat

El bloc continua derivat a: xevibardolet.wordpress.com xbardolet.blog.cat