4.1.13

Els Reis del sud


[Article publicat a EL 9 NOU el 04.01.13]

Posats a triar, prefereixo que el papa de Roma hagi posat en dubte la presència d’un bou i una mula al naixement de Jesús que no pas que els Reis d’Orient haguessin existit mai, perquè ara mateix viuríem un daltabaix. Amb quina cara els hauríem d’anar a rebre, aquest dissabte? Prenent-los com una colla de farsants? Com a simples personatges disfressats que s’aprofiten de l’esperit nadalenc i la innocència dels més petits per aconseguir un protagonisme que mai no han merescut? No són màgics? Són un miratge, tota aquella colla de carrosses i camions i remolcs i cavalls i patges carregats de regals de tots colors i mides?

No sé si els lectors han seguit gaire els dos pronunciaments papals dels últims dies, que de fet han sortit tots dos del mateix llibre, La infància de Jesús. El primer, per dir que posar un bou i una mula al pessebre és un error, perquè la Bíblia no en parla i, per tant, és una recreació mancada de fonament. El segon, que segons els seus coneixements –que no nego, només faltaria– els Mags d’Orient no haurien vingut precisament d’Orient, sinó de la zona de l’antiga Tarsis, que algunes teories situen a Andalusia.

Tan cert com que altres la situen a l’Índia. O sigui que, pel que li va, al papa li hauria sortit més a compte donar per bona la segona opció i atorgar credibilitat i rigor històric a l’existència d’aquests personatges mítics procedents de la dreta del planeta i no pas de l’esquerra. Està posant en dubte el discurs ancestral de la seva pròpia empresa.

Personalment, la meva idea és que si els Reis Mags fossin d’Andalusia la tradició ens els hauria fet arribar més divertits i passant-se la cavalcada explicant acudits. En canvi, sempre ens apareixen amb la pompa i la solemnitat de les grans personalitats, propers i distants alhora, entranyables però majestuosos, infonent el respecte necessari perquè, d’un any per l’altre, la canalla entengui que si no es porten bé s’enfadaran. Si no és que són andalusos disfressats, clar... Bons Reis!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bloc anul·lat

El bloc continua derivat a: xevibardolet.wordpress.com xbardolet.blog.cat