8.2.13

Una taca massa grossa



[Article publicat a EL 9 NOU el 08.02.13]

No sé com ho compten, però el cas és que existeix un índex de felicitat del planeta (HPI o Happy Planet Index, en anglès). Se n’encarrega una fundació. Diu que surt de multiplicar l’esperança de vida per l’índex de sensació de benestar de la gent i dividir-ho per l’índex d’empremta ecològica; és a dir, l’impacte que genera la presència humana en un determinat territori en relació amb els recursos que aquest és capaç de generar per fer-la possible.

El primer que et mires del rànquing és on para Catalunya. Però no hi surt, clar. Encara hi ha el referèndum pendent. Només té en compte 151 països, alguns ni tan sols membres de l’ONU. I tampoc hi surt Andorra, de fet. Llavors jugues a veure on deu caure Espanya i comences a baixar per la llista passant per Noruega, Gran Bretanya, Japó, Alemanya, Àustria, França o Suècia –que dius ja és lògic, més o menys–. Però mentre baixes també passes el dit per Colòmbia, El Salvador, Bangladesh, Pakistan, Iraq, Laos i el Marroc –que aquí ja dius marededéu, bàsicament–. Espanya és al lloc 62, just per darrere de Birmània i per davant de Corea del Sud, que Déu n’hi do.

Llavors et vols consolar pensant que l’enquesta sobre la percepció de benestar la van fer després de la ublicació dels (presumptes) papers secrets de Bárcenas, la petició d’imputació de l’exalcalde de Lloret al cas Clotilde i l’escrit d’acusació del fiscal contra Oriol Pujol pel tema ITV. Però resulta que no, que l’HPI és del juny passat, quan tothom era innocent: uns perquè no se’n parlava, i els altres perquè encara no en sentíem a parlar.

L’any que ve, Espanya potser quedarà el 149, just per sobre de Qatar. Veus? Un dels països més rics del món i, alhora, el més insostenible i infeliç de tot el rànquing. És el que passa quan tens l’empremta ecològica massa alta: que al país li costa regenerar-se, ja sigui per la sobreexplotació de recursos o, simplement –que seria més el cas d’aquí–, per haver-los colgat de tanta porqueria que ja no sabem ni on els tenim.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bloc anul·lat

El bloc continua derivat a: xevibardolet.wordpress.com xbardolet.blog.cat