23.5.14

Ample de via estreta


[Article publicat a EL 9 NOU el 23.05.14]

L’únic que ara mateix confirmaria que el despropòsit aquest de l’amplada dels trens ha passat a França i no a l’Estat espanyol és que mentre que allà es gastaran 50 milions d’euros per llimar les andanes de 1.300 estacions aquí se n’haurien gastat 1.300 per arreglar-ne 50. A part d’això, la resta encaixaria tot. Perquè en el que portem d’any i del passat, ningú no ha aconseguit encara superar la fita espanyola que va suposar la construcció del primer submarí del món que baixa però no puja i del primer pont llevadís de la història de Xile, que els hi vam muntar al revés.

Per si algú no està situat, la història comença quan aquest dimecres el setmanari satíric Le Canard Enchaîné va publicar que els 300 nous trens –que són 2.000 vagons– encarregats per la xarxa de regionals de França no passen per les andanes de 1.300 de les 8.700 estacions de la xarxa, perquè els han fet un pam més amples per facilitar l’accés a cotxets i cadires de rodes. L’encàrrec era de 2009 i es veu que va fallar la comunicació entre constructor i operador per tenir a punt les estacions quan tocava. Es veu que quan se’n van adonar van començar a fer obres per arreglar-ho i amb la intenció que no fos dit. Però com que ho ha publicat Le Canard Enchaîné, ara no només se sap sinó que tothom en fa burla.

Dit això, i per parar de riure, ja ens hauria anat bé que a causa de l’increment de passatgers el nostre govern (espanyol, que encara ho és) hagués destinat el 2009 més de 3.000 milions a renovar la xarxa de Regionals amb combois moderns, i que almenys un parell o tres o quatre d’aquests s’haguessin destinat a la línia de Puigcerdà, per anar adaptant el servei a la demanda. A última hora, 50 milions de cost afegit per una comanda de 3.000 fan gràcia per la freakyada. Però no perdem de vista que, de moment, el nostre és un país on fa pocs dies s’ha tapiat un túnel de vuit quilòmetres morts de l’AVE on s’hauran enterrat de cop 750 milions. Això, el que fa, és misèria.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bloc anul·lat

El bloc continua derivat a: xevibardolet.wordpress.com xbardolet.blog.cat