20.9.14

El gran misteri escocès


[Article publicat a EL 9 NOU el 19.09.14]


Aprofitant que aquest divendres al matí Escòcia desvelarà oficialment davant del món la resposta al seu enigma més important des de 1707, que és si continuarà formant part del Regne Unit al costat d’Anglaterra i Gal·les, jo em proposo aclarir el segon, que tampoc està malament: Per què hi ha gossos que se suïciden, o ho intenten, saltant embogits daltabaix del pont d’Overtoun, a Dumbarton, cada vegada que hi passen (com seria en el segon supòsit)? Misteri mundial.

És un pont força tètric, que podria il·lustrar un conte d’Edgar Allan Poe. Però el misteri que l’ha envoltat des de principis del segle XX és descobrir quina força sobrenatural o quin esperit maligne atreu els gossos per llançar-se al buit quan s’hi passegen sols o en companyia dels amos, que en un moment de descuit veuen atònits com la bèstia vola per sobre el paredat del pont per quedar estimbada al riu des d’un desnivell de quatre pisos.

Se n’ha fet llegenda i literatura, del pont d’Overtoun. Com se’n va fer de les 4.000 merles que van caure mortes al cel d’Arkansas una nit de Cap d’Any i que des d’aquesta mateixa secció ja va quedar aclarida fa unes setmanes. Aquest és el segon gran misteri de la sèrie, que passo a resoldre tot seguit:

D’entrada, apuntar que l’investigador que hi va treballar es va fer un fart de riure quan li van encarregar un treball sobre “gossos suïcides”, ja que l’anunciat és intrínsecament absurd. És una manera d’humanitzar una animal i atribuir-li una consciencia que no té, va dir. El que passava, simplement, és que arran d’una repoblació de visons que es va fer al bosc de sota el pont, les potents glàndules anals que utilitzen per marcar territori estimulaven fins a tal punt l’olfacte del gos que, sense poder calibrar on era, saltava de manera instintiva per llançar-s’hi a sobre. Van fer la prova amb secrecions de glàndules anals de tres animals diferents, i els gossos se n’anaven de pet al visó.

O sigui que segon misteri aclarit. Ara falta el primer: Yes, Scotland?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bloc anul·lat

El bloc continua derivat a: xevibardolet.wordpress.com xbardolet.blog.cat