10.2.12

Ni que sigui per egoisme


[Article publicat a EL 9 NOU el 10.02.12]

Això de dalt és un mapa actualitzat a gener de 2012 sobre les rutes aèries que hi ha al món. Descomptant Spanair, que ja no hi surt, n’hi ha  59.036, que connecten 3.209 aeroports i on operen, en conjunt, 531 companyies. És un mapa de transport de persones i mercaderies; i de bacteris. I és amb una imatge semblant que el doctor caldenc Pere Albajar, coordinador del programa de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per la malaltia de Chagas –autoritat mundial, per tant–, comença les xerrades per fer-nos adonar que la globalització en la transmissió de malalties va començar molt abans que l’econòmica. I això explica, també, per què hi ha aeroports on poden requisar-te un plàtan i multar-te per mil vegades el seu valor si pretens entrar-lo al país.

Mans Unides dedica aquest cap de setmana a “La salut, un dret de tots”, la seva campanya anual. Val la pena, en aquest escenari, escoltar missatges com el de Pere Albajar, l’altre dia a Vic, perquè a un expert en malalties tropicals li és impossible dissociar del seu discurs la càrrega de crítica cap als països rics; per haver negligit en l’atenció a malalties que finalment haurem d’abordar ni que sigui per egoisme, diu. Perquè ens n’arriben cada vegada més, i cada vegada més de pressa. Per terra, mar i aire. Per migracions –un de cada sis habitants del planeta és un migrat, dins o fora del propi país– o pels viatges turístics.

Vam tenir el (nostre) món alarmat perquè la pesta porcina va acabar matant 8.000 persones, però simultàniament en morien 500.000 cada any a causa de malalties que ningú no tenia interès a combatre. Fins que l’OMS va decidir actualitzar el mapa d’epidèmies i començar a pintar taques vermelles en països que no se les esperaven. Tots hem sentit a parlar de sida, tuberculosi i malària, però a hores d’ara el catàleg ja s’ha ampliat a una vintena de malalties més, que s’han identificat a més de 140 països. També el nostre, on ja ens han pintat la taca, també.

Per pensar-hi, i ser-hi sensibles. Ni que sigui per egoisme.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bloc anul·lat

El bloc continua derivat a: xevibardolet.wordpress.com xbardolet.blog.cat