10.5.13

Menyspreu al LAPAO-LAPAPYP



[Article publicat a EL 9 NOU el 10.05.13]

Porto tota la setmana esperant una reacció de l’Instituto Cervantes a la irrupció de dues noves llengües oficials a l’Estat espanyol. No sé gaire com va, però el govern d’Aragó suposo que tampoc, perquè ho ha votat aquest dijous –via Corts– i s’ha quedat tan ample. Tenint en compte que el Cervantes té com a objectiu promocionar la llengua espanyola i les cooficials d’Espanya, alguna cosa haurà de dir: si les reconeix les haurà de protegir, i si opta per no protegir-les voldrà dir, s’entén, que tampoc les reconeix.

També porto tota la setmana esperant una reacció de l’Instituto Cervantes a l’estupidesa perpetrada pel govern d’Aragó d’anul·lar per llei una realitat i normalitat històrica que diu que a la Franja, simplement, es parla, a més de castellà, català. Tenint en compte que el Cervantes té com a objectiu promocionar també les llengües cooficials d’Espanya, i el català n’és una, no sé què espera a defensar-la davant l’atemptat a la intel·ligència que suposa que, d’un dia per l’altre, els seus parlants ho siguin d’un tal lapao. Sigui dit de passada que cada cop que ho sento em vénen al cap lapons i esquimals i un parell de vietnamites anant en trineu a veure el Saragossa. És un trauma que ja miraré de superar.

Aquesta llei d’Uso, protección y promoción de las lenguas y modalidades lingüísticas propias de Aragón és divertidíssima, perquè diu que “ningú no podrà ser discriminat per raó de llengua”. Un cop descomptats, clar, els més de 40.000 catalanoparlants a qui se’ls desposseeix de la seva per donar-los la nova llengua aragonesa pròpia de l’àrea oriental (LAPAO), i els més de 20.000 de l’aragonès, que ara ho seran de la llengua aragonesa pròpia de les àrees pirinenca i prepirinenca (LAPAPYP). El que no sé és per què no hi posen els LAPAO-LAPAPYP, també. Mirant al mapa te’n surten uns quants, a dalt a mà dreta.

Ja li demanarem a la consellera de Cultura, Dolors Serrat, que és de Ripoll. I lapava, ella. De tota la vida. Marededéu.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bloc anul·lat

El bloc continua derivat a: xevibardolet.wordpress.com xbardolet.blog.cat