24.1.15

Per anar avançant feina


[Article publicat a EL 9 NOU el 23.01.15]

Aquí, del Nepal, en sabem poca cosa més que la capital és Katmandú, que el cim més alt del país és l’Everest i que el viatge per arribar-hi comença a l’aeroport de Lukla, un dels més perillosos del món perquè la petita pista no fa ni 500 metres i els avions s’hi acaben d’embalar aprofitant que fa baixada. I si no, s’estimben muntanya avall.

Ha costat veure-ho, però aquesta setmana el Nepal també ha estat una mica notícia perquè tenen en marxa un procés de reforma de la Constitució. Que deu començar per la reforma del Parlament, perquè de moment ja han volat unes quantes cadires per la sala. Sacsejada política en tota regla: van abolir la històrica monarquia hindú ja fa vuit anys i estan treballant en la creació d’un estat federal. De moment, tot indica que no se’n surten. I això que en el seu cas és la primera via.

Veient aquestes imatges m’ha vingut al cap el procés que ens espera a Catalunya si, arribat el moment, les eleccions del proper 27 de setembre configuren una majoria independentista que treballi per a la creació d’un estat propi i, per tant, en la redacció d’una Constitució. Ja he sentit veus autoritzades –tinc testimonis– que des de la gran estima i consideració cap al jutge Santiago Vidal adverteixen que la seva proposta de Constitució catalana no es pot prendre seriosament, perquè arribat el moment seria el Parlament –vés a saber si amb ell de diputat– qui hauria d’afrontar aquesta tasca. A partir de les propostes, idees i esborranys que volgués, naturalment.

L’altra gran pregunta és quines majories caldrien per ratificar aquest text. Tant al Parlament, primer, com al referèndum, després. I des del moment que durant tot aquest procés hi haurà una part del Parlament en contra de la independència i de la Constitució catalana, quin serà el seu paper si finalment s’arriba a aprovar? Assumir-la o anunciar la seva revocació quan manin ells, com passarà amb el nou codi penal o l’enèsima reforma de la llei educativa?

M’agrada complicar-ho tot...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bloc anul·lat

El bloc continua derivat a: xevibardolet.wordpress.com xbardolet.blog.cat