21.7.08

Un alcalde centenari

Aquest diumenge es va fer a l'Ajuntament de Centelles un homenatge a Joan Grau i Castellà, alcalde del primer ajuntament democràtic després del franquisme (1979-1982). Divendres, 18 de juliol, havia fet 100 anys. Va recordar, honestament, que tampoc té tan mèrit perquè quan va arribar a alcalde -després d'una llarga trajectòria vital iniciada amb la militància a Estat Català, la guerra i l'exili- ja tenia 71 anys "i hauria pogut ser pare de molts de vosaltres", com va dir a la resta de la gent d'aquella candidatura que seien davant seu. El seu resum va ser molt clar: "ho vam pedre tot: la guerra, la república i la democràcia". I per això, la restauració dels ajuntaments el 1979 va ser importántíssima ni que fos per una sola cosa: recuperar la democràcia.
Josep Vendrell, secretari del Departament de Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat, va recordar que els primers ajuntaments democràtics "van fer en quatre anys molta més feina de la que havien fet, o havien pogut fer, els que hi havia durant el franquisme".
L'alcalde, Miquel Arisa, que inicialment ja havia obert l'acte amb un perfil biogràfic de Joan Grau, li va fer entrega d'un quadre de Centelles. I la delegada territorial d'Acció Social va llegir una carta de felicitació de la consellera i li va donar la medalla del centenari.
No són gaire freqüents celebracions com aquesta, i menys amb una càrrega tan important de simbolisme com és algú que va liderar la recuperació democràtica i que arriba a 100 anys de vida. No fa pas tan temps, per tant, que aquest país era un altre de molt diferent, i de molt pitjor. Està bé, de tant en tant, anar-ho recordant. O sigui que gràcies als que ho han fet possible, com la candidatura d'Alternativa per Centelles (EPM), també promotora de l'acte.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bloc anul·lat

El bloc continua derivat a: xevibardolet.wordpress.com xbardolet.blog.cat