22.3.13

Gran potència mundial




[Article publicat a EL 9 NOU el 22.03.13]

He quedat bastant parat quan he buscat al diccionari què és el tissú. Es veu que és un teixit de seda i metalls preciosos que generalment es fa servir per als ornaments litúrgics. Però resulta que aquests dies se n’ha fet un congrés, el Tissue World Barcelona, que bàsicament ha reunit els principals fabricants de paper de vàter, amb presència de 90 països. No hi ha dubte que és un sector que mou el món, sobretot quan en té ganes. I quan associes una idea amb l’altra sap greu que cada dia es malgasti ni que sigui una petita part de metalls preciosos en aquesta mena de litúrgia. Tan poc decorosa que la majoria prefereix fer-la d’esquena.

El tissú està en la base del paper de vàter, però també en els tovallons, el paper de cuina, mocadors, tovalloletes humides, bolquers... I té un mercat creixent, diu. Llegia l’altre dia que el 2011 es van consumir a l’Estat espanyol més de 683.000 tones de paper tissú,  la gran majoria distribuïdes en rotllos de paper higiènic, i que les vendes del sector van créixer un 2% respecte a l’any anterior. Hi ha tanta porqueria per fregar que tampoc ens hauria d’estranyar, de fet. I més a l’Estat espanyol, que és el tercer productor europeu –de paper tissú– i el 15è del món –de paper tissú–. I som tan nets que en gastem cada un, cada any, 14 quilos. Mig més que la mitjana europea. I tot i així tothom ens té per un país molt brut, últimament.

Un congrés de paper higiènic no té el glamour ni l’impacte del Mobile World Congress de fa 15 dies, tot i que personalment em veuria més capaç de superar un dia sense mòbil que un dia sense paper tissú. I si no, que l’hi diguin al protagonista del vídeo que aquestes últimes setmanes ha triomfat per les xarxes. Després de passar-se el dia presumint per casa que tanta premsa i tanta nota a la nevera s’hauria pogut canviar per  un iPad, s’asseu al vàter i quan es queixa que no hi ha paper li passen un rotllo per sota la porta. Però fotografiat per pantalla, clar. Au, frega’t, ara. I després ho llences. Sense embussar.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bloc anul·lat

El bloc continua derivat a: xevibardolet.wordpress.com xbardolet.blog.cat