5.12.13

Week-end de shopping


[Article publicat a EL 9 NOU el 05.12.13]

No m’acabo de creure que 9 de cada 10 ciutadans d’aquest país entengui el català, ho sento. Seria tant com reconèixer que cada vegada que baixo a Barcelona tinc la mala sort d’ensopegar amb el que fa 10. Amb el que no l’entén, vaja. I qui diu Barcelona diu zones sensibles amb comunitats lingüístiques prou autosuficients com per construir el seu propi univers dins del que, sembla, s’està configurant al voltant del català. No cal anar a Barcelona, tampoc.

També em costa una mica de creure que 7 de cada 10 ciutadans d’aquest país el sàpiguen parlar i, sobretot, que el trobin suficientment interessant per fer-ho habitualment. Més que res si tenim en compte que, partint del paràgraf anterior, haurien de considerar fabulós que, si decidissin fer-ho, en 9 de cada 10 casos trobarien un interlocutor que els entendria perfectament. No crec que sigui el cas. També ho sento.

Consti que tot el que dic ho faig basant-me en percepcions i no en estudis científics, com se suposa que són les enquestes de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), que és qui acaba de publicar les dades. Però, per dir un cas, i a les percepcions d’anys anteriors em remeto, escoltant el carrer durant el Mercat Medieval de Vic que aquest cap de setmana tornaran a visitar desenes de milers de persones del país, difícilment s’arribaria a la conclusió que en 9 de cada 10 casos s’adrecen als paradistes en català. Com també que només 3 de cada 10 converses espontànies caçades al vol no siguin en català.

Són unes dades tan positives, les de l’Idescat, que tenen fins i tot alguna cosa de contraproduent. Com si tinguéssim una llengua tan potent, tan moderna i tan dinàmica que ja ens puguem permetre planificar un dia sencer fent el running del matí, el lunch del migdia, el break de mitja tarda i el coaching de quarts de vuit mentre esperem si tenim algun shopping night a l’abast per fer-nos passar les ganes del black friday, que ens va agafar out. Que no sigui per això, que parlem tan català.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bloc anul·lat

El bloc continua derivat a: xevibardolet.wordpress.com xbardolet.blog.cat