30.3.08

I si n'arrenquéssim, d'arbres?

Espero que se m'entengui. Aquest diumenge ha tingut un gran ressò la plantada de 35.000 arbres convocada per Catalunya Ràdio i la fundació Territori i Paisatge, amb motiu de celebrar els seus 25 i 10 anys, respectivament. La idea, molt maca, s'ha venut com una festa de l'ecologia i de la sensibiltizació per la natura, en un moment que la desforestació (mundial) està deixant el planeta sense pulmó per poder respirar. S'han muntat plantades d'arbres a 35 punts diferents del país.
Naturalment que en moltes coses, com també en la sensibilització dels més petits, campanyes com aquestes van molt bé. Però en aquest país potser començaria a ser hora d'alimentar una altra mena de pedagogia: la que diu que cada any estan creixent en aquest país 3 milions de metres cúbics de bosc, que equivalen a més de 2,1 milions de tones de fusta, conseqüència de l'abandonament de les explotacions agrícoles i la mala gestió (si és que n'hi ha alguna, en la majoria de llocs) forestal que se'n fa. Llavors ens trobem que, davant del dèficit de bosc que pot haver-hi en determinats punts de la nostra geografia, en altres hi ha un creixement descontrolat, abandonat i que acaba essent un risc per al seu propi ecosistema: hi ha superfícies forestals on la densitat de peus quadruplica la que correspondria, i això mata el bosc, l'asseca i el converteix en un combustible extraordinari davant dels incendis. A més, tota aquesta massa forestal és també responsable -us asseguro que és un argument que no havia sentit mai, i ara ja l'expliquen a les conferències els meteoròlegs de TV3- de la disminució dels cabals dels rius i rieres, ja que en xuclen cada cop més els recursos hídrics de què disposen.
No sé si aquest misssatge s'ha explicat avui als nens i nenes i a les famílies senceres que s'han decidit a plantar un arbre. El discurs de la desforestació, que és innegable a escala mundial, és molt més relatiu al nostre país. Valdria la pena tenir-ho en compte de cara a una altra campanya. Arribarà el dia que arrencar un arbre d'allà on sobra serà tan o més ecològic que plantar-lo allà on fa falta. És més, diria que aquest dia ja arribat. S'hauria pogut fer avui.

1 comentari:

  1. Bon dia Xevi,

    soc en Miquel Angel Ramos, enginyer de forests, que treballo en una enginyeria de Manresa en el àrea Forestal i de Medi Ambient...

    Realment tot el que comentes és el que me trobo molt sovint quan parlo amb els propietaris i a l'hora de gestionar les finques.... podríem dir que "hi ha massa bosc", parlatn amb propietat, la superfície forestal que tenim no està gestionada i és curiós que tenim més d'un 60% de la superfíce de Catalunya poblada per massa foresta, hàgim d'importar grans quantitats de fusta... això vol dir que bno hi ha una política forestal en condicions, de la que s'en deriva una mala gestió forestal.

    Pel tema de l'aigua, també és un efecte derivat d'aquesta mala gestió forestal i per conseqüent els problemes derivats.

    Rep una salutació i qualsevol consulta et passo el meu mail: miquelangelramos@solucions.info

    ResponElimina

Bloc anul·lat

El bloc continua derivat a: xevibardolet.wordpress.com xbardolet.blog.cat