12.4.08

El ministre (s'ha) Clos

[Perdona la immodèstia. Em faig un homenatge a mi mateix per reproduir el post que vaig publicar al meu bloc.cat a l'agost de 2006, davant del nomenament de Joan Clos com a ministre d'Indústria, per col·locar Joan Hereu d'alcalde alcaldable per Barcelona. El recupero amb motiu de la configuració del nou govern Zapatero]

Què fa un ministre? Arriba cada dia a les 9 a la feina, es tanca al despatx i treballa? Mana gaire, un ministre? A qui mana? Amb qui es veu, cada dia? Pensa coses i les apunta, un ministre? El vénen a buscar a casa en cotxe, o en avió, i l'esperen a l'hora de plegar per tornar-lo a casa? Quanta gent té per sota, un ministre? I ho sap, el ministre, quanta gent té per sota? Controla el que fan? I el que deixen de fer? Tota la feina d'un ministre cap a la cartera que li dóna el ministre a qui relleva?
Realment té poder, un ministre? Té temps per tenir poder, si descomptem el que deu perdre en amortitzar dietes, viatges (oficials i domèstics), dinars de compromís, rodes de premsa, reunions de compromís, assistència a plenaris, inauguracions, esmorzars televisius, discursos, entrevistes de dues pàgines, trucades de les ràdios, taules rodones, missatges de mòbil i imprevistos?
Amb qui parla, un ministre? Qui li truca, cada dia? Està per la feina, o està bàsicament pel partit que l'ha col·locat de ministre? Quan temps perd, cada vegada, un ministre, per anar a les reunions de l'executiva?
S'escolta els consells de ministres, un ministre? Sap quins són els grans temes del seu ministeri? Té criteri propi per afrontar-los i prendre decisions? Interessa un ministre amb criteri propi, o n'hi ha prou amb el ministre i el criteri ja li posa el ministeri, que per alguna cosa deu tenir centenars de càrrecs i funcionaris a qui ben poc els deu importar el ministre que tenen per sobre?
Saben dir "Joan", al ministeri? A les reunions de treball, és el ministre qui diu què s'ha de fer o és el ministeri el que li diu com va, i que no s'amoïni?
Amb el que s'està dient de l'alcalde de Barcelona com a futur ministre d'Indústria, semblaria que el que menys importa en un ministeri és, precisament, el ministre. Si s'hi poden anar a jubilar polítics a qui interessa apartar de llocs on fan nosa, convertint el govern d'un país en un cementiri d'elefants, malament deu anar el país, i encara molt pitjor el ministeri.
O no?
-Sí, ministre!. (Quina gran sèrie, i quin retrat més cruel, i més real)

1 comentari:

Bloc anul·lat

El bloc continua derivat a: xevibardolet.wordpress.com xbardolet.blog.cat