18.6.08

Osona és molt superior al Bages?

Foto: Osona.com (la floreta ja hi anava)

M'ho pregunto perquè ahir ho afirmava a l'Angle Obert d'EL 9 TV l'alcalde de Vic, Josep M. Vila d'Abadal, en una tertúlia per fer balanç al primer any dels actuals ajuntaments. Va dir que el Bages té una estructura territorial molt més feble que la nostra, que en pensament i en iniciatives culturals Osona és molt superior, i que també ho és en catalanitat i en identitat.

Déu n'hi do. No crec que al Bages, si s'arriben a conèixer, agradin gaire aquestes apreciacions, que en certa manera freguen directament el xovinisme i desmenteixen allò que d'altra banda el propi Vila d'Abadal pretenia contribuir a desmentir en la seva intervenció d'ahir: que a Osona ens hem passat massa temps mirant-nos el melic i que, malgrat ser una comarca compacta i territorialment més compensada, la capitalitat de Vic s'ha exercit massa sovint com un altre melic dins del melic, que ja és el colmo del narcisisme. Va admetre, això sí, un mea culpa: si ens hem d'obrir a altres comarques per crear estructures territorials més àmplies i més fortes (com ha aconseguit el Bages a través de l'Eix del Llobregat), potser que comencem demanant perdó al Ripollès pel menyspreu que Vic i comarca hi han tingut històricament, i que ha arribat com a mínim fins fa un any.

Vila d'Abadal compartia tertúlia amb Pere Prat (Manlleu), Miquel Arisa (Centelles) i Jordi Fàbrega (Sant Pere), que també parlava com a delegat del govern i va situar alguns punts forts del Bages que ha conegut i constatat des de la seva experiència en el càrrec, com una idiosincràsia molt més oberta en el treball conjunt i territorial no només entre els municipis del Bages, sinó del seu entorn del Berguedà i el Solsonès, on no es discuteix ni la capitalitat de Manresa ni que també fora de la capital pugui haver-hi infastructures que contribueixin, precisament, a aquest equilibri. La concepció radial de la capitalitat, que tan fàcil ens és plantejar-ho a Osona, ha acabat creant en el nostre cas unes inèrcies viciades, i la idea de "sumar esforços" i "treballar conjuntament" no ha passat, fins ara, d'anar-ho dient de tant en tant en tertúlies de televisió com les d'ahir.

Em va venir a la memòria que el mateix Vila d'Abadal que ahir posava en qüestió les mancomunitats i els consorcis a petita escala per poder enfortir estructures comarcals i fins i tot supracomarcals és el mateix que, quan fa un any es negociava l'acord de govern al Consell Comarcal, va deixar anar que si CiU no n'era part Vic podria plantejar-se abandonar la seva participació en l'empresa de recollida de residus d'Osona. Tota una defensa de la comarca.

1 comentari:

  1. Què se'n sap d'aquella "cimera" que s'havia de fer entre els alcaldes de Vic, Manresa, Berga, Solsona, Ripoll i Olot, per conformar el projecte de l'anomenada "Catalunya Interior" que es va treure de la màniga el "cavaller de Vidrà" per desmuntar el projecte de la vegueria de l'Alt Ter?

    ResponElimina

Bloc anul·lat

El bloc continua derivat a: xevibardolet.wordpress.com xbardolet.blog.cat