26.5.08

I qui fixarà el risc zero?

Foto: Osona.com (25.05.08)

Avui hi ha eufòria. Els pantans estan a punt d'arribar al 40 per cent, l'església de Sau ja torna a estar envoltada per l'aigua, ha estat el maig més plujós del que portem de segle i de dècada, i sembla que la sequera ja no és problema. (Tot i que fa un any, a aquestes alçades de calendari, d'aigua embassada en teníem un 20% més).
Aquest diumenge, Jordi Guillot, secretari general d'ICV, deia que el seu partit demanarà la derogació del decret de sequera -és a dir, el que entre altres coses regula l'ampliació del minitransvasament de l'Ebre- un cop hi hagi garantit el risc zero per assegurar el subministrament d'aigua fins que es posin en marxa les noves infrastructures.
A la vista de tot plegat, la meva pregunta és òbvia: Qui fixarà el nivell de risc zero? Un altre decret? Els experts? Qui són, els experts? Els experts d'ICV? Els seus diputats? Els seus consellers? El president de la Generalitat? El govern de la Generalitat en el seu conjunt? Els assessors del Departament de Medi Ambient que ja fa dies (recordo concretament el catedràtic Narcís Prat) que deien que l'ampliació del minitransvasament ja es podia replantejar? La ministra de Medi Ambient? L'enquesta dels matins punt sí matins punt no? Els tertulians de la ràdio? Les comportes obertes del pantà d'Oliana, que ja ha superat el 90%? Les fotos de rieres desbordades i de gent amb paraigua abocada sobre els ponts?
La crisi de la sequera ha provocat molt mal de panxa a molta gent, i estic segur que molts que per principis no deuen creure en la Moreneta, en el fons i en privat li estan agraint que plogui. El que ja no és tan seriós és fer-se ara abanderat de la sensibilitat popular quan, fins ara, a aquesta mateixa sensibilitat se l'ha menystingut i maltractat una i altra vegada no només amb la presa de decisions sinó, especialment, amb la manera de gestionar-les, comunicar-les i coordinar-les. I encara és hora que senti, avui, una sola paraula de disculpa pel despropòsit que tots plegats han contribuït a muntar sobre aquest tema.
Algú se'n recorda, aquest dilluns 26 de maig, de l'alternativa del Roina? Si dijous a quarts de vuit continua plovent, ja no ho farà ni CiU.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bloc anul·lat

El bloc continua derivat a: xevibardolet.wordpress.com xbardolet.blog.cat