10.5.08

Transgènics, nuclears, renovables

Llegint l'altre dia un article de Francesc Cabana sobre la bondat dels trangènics, gairebé em convencia. Partint de la base que és un tema sobre el que em reconec ignorant, davant d'algú que et ve amb el discurs que la manipulació genètica incrementa la seguretat dels cultius, la seva eficiència i que és una manera de combatre la fam al món en la mesura que pot ser la solució per a molts països subdesenvolupats on els mata, entre altres coses, la depedència absoluta dels fràgils cicles naturals i de les seves collites, si més no et fa pensar. Com sempre, estem davant d'aquell dilema en què la discussió no hauria de ser sobre la solució, sinó sobre l'ús que se'n fa. Per tant, sobre quins interessos creats, quins oligopolis i quines estratègies mundials s'amaguen darrere de tot això. Que és el mateix que passa amb el control de les energies, que a base d'anys i de dècades ha creat un status quo que podem no deixar de criticar, però amb el qual convivim cada dia.

El problema és quan les solucions es presenten maximalistes i excloents. La tesi central de l'article acabava essent: o transgènics o fam. I amb la mateixa contundència acabava dient: a nuclears o estalvi energètic. I amb això ja no hi estic d'acord. Entre altres coses, perquè allò que Francesc Cabana considerava que havia de ser l'estalvi energètic coincideix, aproximadament, amb la capacitat de generació energètica que es pot plantejar des de les renovables a mig termini. I si a això hi afegim, a més a més l'estalvi, potser sí que ens podrem començar a creure l'opció de prescindir de les nuclears.

El que passa és que aquests discursos són radicalment diferents si tenen com a referència el propi país o l'escala mundial. I és per això que ja fa temps que penso que el discurs de la globalització no només no ajuda a entendre res, sinó que encara ho complica més, i és el pretext perfecte per no plantejar solucions raonables allà on pugui ser raonable plantejar-les: Transgèncis? Depèn. Nuclears? No necessàriament. Racionalitat? Sempre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bloc anul·lat

El bloc continua derivat a: xevibardolet.wordpress.com xbardolet.blog.cat